2015. október 28., szerda

Októberi telihold

A tegnapi telihold sarkallt a poszt megírására.Ti figyelitek a Hold változásait és érzitek hatását magatokon? 

TELIHOLD októberben - gyakran nevezik a vadászok holdjának vagy vér holdnak, mivel a vadászok jobban látták a learatott mezőkön a vadakat. A kínaiaknál kedves hold, a dakota-sziú indiánoknál a szalagok és gyöngyök holdja. 

Számos hiedelem és még több babona főszereplője. A spirituális oldal szerint ekkor érünk testi és szellemi teljesítőképességünk tetőpontjára: kiteljesedünk. Éppen emiatt meghatározó érzelmeink alakulásában, lelki rezgéseinkben. Szellemi szempontból ez az időszak a vágyaké, az önmegvalósításé. A különböző energiaáramlások következtében hajlamosak vagyunk túlpörögni, ilyenkor több a baleset, a depresszív, öngyilkos megnyilvánulás és jóval több bűncselekményt követnek el az emberek. Jól érzékelhetően nagyon mély érzelmeket hozhat felszínre, ott mozgat meg, ahol nem is gondolnánk.

Javul az ásványi anyag felszívódás a testünkben, ekkor érdemes sós fürdőket venni, ugyanakkor a vérzékenység ilyenkor fokozódik, nehezebben gyógyulnak a sebek. Tipp: Kevés jó minőségű, például himalájai sóhoz keverj kedvenc illóolajodból és végy lazító, relaxáló fürdőt!

A rosszal ellentétben jó szerepe is van az életünkben. A nők havi ciklusának alakulásában is kulcsfontosságú a Hold alakulása. A Hold 4 fázisa: ovuláció előtti, ovuláció, menstruáció előtti, menstruáció. Ezekhez a női életkör archetípusai is kapcsolódnak, úgy mind „szűz”, „leány”, „anya”, „szerető”, „boszorkány” vagy „vénség”.
A telihold az ovulációt, termékenységet jeleníti meg a női ciklusban, hozzá kapcsolódik a „anya” archetípus. A telihold tehát nagyon jó időszak arra, hogy teremtsünk, létrehozzunk, alkossunk, kiteljesítsünk. Ez a beérés, a teljesség, a szélsőséges, áramló energiák ideje.Telihold idején megnő a születési arány és ekkor járhat csúcsán a fogamzáskészség is.

Már a természeti, ősi népek is megfigyelték, hogy a menstruáció jelentkezése és a Hold változása között összefüggés van. Bár nincs tudományos magyarázat a lunáris alapú menstruációs ciklusra, mégis a 28 naponta megújuló Hold és a normális körülmények között 28 naponta ismétlődő ciklus közötti megegyezés elgondolkodtató.

Napjainkban a fogamzásgátló szedése nagyban befolyásolhatja ciklusunkat és eltérítheti azt a saját ritmusunktól. Ennek ellenére testünk és szellemünk a menstruációtól függetlenül is ráhangolódhat a Hold energiáira. Telihold előtt néhány nappal – általában 1-3, egyénenként változó - megfigyelhető, hogy a legtöbb nő feszültebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, mint a többi napon. Az energiák szabadon áramlanak kifelé, így a legkisebb terhelésre is fáradtsággal, kimerültség érzettel reagál a szervezetünk. Inkább a tervek, feladatok befejezésére sarkall, nem pedig új projektek elkezdésére. Az ezen a napon gyűjtött gyógynövények hatékonyabbak, jobban kifejtik hatásukat. Tipp: Érdemes lehet citromfű teát fogyasztani vagy levendulás, nyugtató fürdőt venni.

Ezoterikus szemlélet szerint teliholdkor sokkal több a szülésmegindulás. Kutatások mégis azt mutatták ki, hogy nincs összefüggés a kettő között. Dr. Jill M. Arliss, az Asheville-i Mountain Area Health Education orvosi központ munkatársa 500 szülést vizsgált meg és a vizsgálatokból azt szűrte le, hogy a telihold és a szülés megindulása között nincs kapcsolat.

Vezess Hold naplót és figyeld tested, lelked rezdüléseit a következőképp:

  1. Jegyezd fel az aktuális dátumot
  2. Párosítsd hozzá a Hold aktuális fázisát (mindegyiken végig fogunk menni)
  3. Társítsd hozzá menstruációs ciklusod éppen zajló szakaszát
    (ovuláció előtti, ovuláció, menstruáció előtt, menstruáció)
  4. Milyen energia szinten vagy ezen a napon?
    (Ha szeretnéd, megfigyelheted magad az időpont előtti 1-2-3 napon is.)
  5. Milyen érzelmeket élsz át éppen?
  6. Hogyan éled meg a szexualitást?
    (felfelé ívelő, stagnáló, kirobbanó, passzív, olyan szavakat használj, amik az érzéseidet a számodra leginkább átérezhető módon írják le)
  7. Mi ment könnyen, mi ment nehezen? Milyen akadályokkal találkoztál? Engedd, hogy a kérdések mélyről jöjjenek, a válaszokat pedig megérzéseidben, a tudaton túl keresd.
  8. Álmodtál is valamit? Jegyezd fel és próbáld értelmezni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése