2015. október 27., kedd

Első bejegyzés - bemutatkozás

Üdvözlök minden erre tévedő látogatót!

Elsőként szeretném tisztázni a bloggal kapcsolatban esetleg felmerülő kérdéseket. Ez most a "ki, mit, hol, hogyan, miért?" kérdéssor helye.

Ki?
Varga Nóra, a Veszprém megyei Várpalotáról, 24 éves, eredeti végzettségét tekintve jogi asszisztens (igazi pályatévesztő!), dúla, vagy más néven asszonytársi segítő, támogató asszony vagy támasztóasszony.

~°~
Ki a támasztóasszony?
Faluközösségekben, néphagyományunkban a támasztóasszonyok azok az édesanyák, nagymamák, gyógyítók, női személyek, akik a mindennapi élet és az életadás, gyermekáldás minden dolgában mindennapi tudásukkal, gyakorlattal rendelkeztek. A várandósságot, vajúdást, születést és szülést, a gyermekágyat végigkísérték, szellemi, lelki és testi támogatók voltak az édesanyák számára. Gyógyítottak, az egészség és az élet szolgálatában.

Ki a dúla? (lásd később részletesebben)
Segítő asszonytárs (görög eredetű szó). Tisztában van a szüléssel, annak természetével, így folyamatos fizikai, lelki és informatív támaszt nyújthat az anyának és az apának egyaránt a várandósság, a szülés és utáni is.

Mit? Hol? Hogyan?
A témákat tekintve igyekszem szerteágazóan válogatni, úgy mint:

  • Betegjogok - azon túl az anya és a baba jogai
  • Nőiesség, női anatómia  vagy másképpen női test - kik és mik vagyunk? 
  • Várandósság
  • Vajúdás
  • Vajúdástámogatás
  • Szerepek a szülőszobában 
  • A dúla szerepe
  • Női őserő
  • Spirituális nőiesség
  • Csecsemőtáplálás, elsősorban szoptatás és laktáció
  • Az apa szerepe a vajúdás alatt és a későbbiekben
  • Császármetszés 
  • Természetes fájdalomcsillapítás / mesterséges fájdalomcsillapítás
  • Ajánlott videók, zene, irodalom, cikkek, honlapok, események
  • Meditáció
  • Mandalák 
És sorolhatnám. Igyekszem mindent a lehető legtöbb oldaláról körüljárni. Célom az ismereteim átadása, azok szélesítése; egy olyan oldal létrehozása, ami nyugalmat, esetleg új információkat, tudást hoz létre elsősorban gyermeküket váró, tervező édesanyáknak, de a témák különbözősége miatt örömmel veszem a nő és férfi látogatókat is egyaránt. 

Miért?
Egész életemben éreztem, hogy valami sajátos küldetéssel jöttem olyan nehezen a világra (később beszélek róla), de sosem értettem, hogy ez mi lenne. Az élet elsodort és más ösvényeken vitt végig, így csak nem is sejthettem, hogy mi lehet ez a cél. 17 évesen született egy gyönyörű kislány a családban, a keresztlányom, akinek segítettem a gondozásában. Aztán 19 évesen elmentem Írországba 3 kisgyerekre vigyázni. Valahogy mindig jelen voltak az életemben, ők, a gyerekek és mellettük az anyák a családjukkal. 2015-ben részt vettem egy dúlaképzésen rengeteg csodálatos nő társaságában, így megtapasztalhattam a női erő, a női kör erejét. Az a tudás és szellemiség, amit ott kaptunk és tapasztaltunk meghatározó volt a számomra. Ezt minden nőnek meg kéne tapasztalnia, ez az, amiből erőt lehet meríteni és merítkezni és felemelkedni abból a szerepből, amibe évszázadokon keresztül kényszerültünk. A nő maga az erő, az élet, az újjászületés, a teremtés! 
Furcsa egybeesésként történt, de megerősítette bennem ezeket az érzéseket, amikor vetettek nekem egy pakli gyógyító mandala kártyát és én a "Csillagkapu"-t húztam (képen). Megosztom veletek jelentését, hogy átérezzétek elhivatottságomat: "Ez a mandala megnyitja a legmagasabb szellemi kapukat. Bepillantást kapsz az Akashába. Az egész világot Isten szemén keresztül látod. Kapukat nyit, melyekből a legmagasabb szeretet árad. Látni fogod a láthatatlan segítőidet és érteni, érezni fogod, hogy minden egy. Bepillantást kapsz a titkok világába. megváltozik eddigi életed és számodra megszűnik az ingadozó hangulat, mert a félelem a szeretetben és az egységben feloldódik és eggyé válik. Csak a fény világít és tartósan megszünteti a poláris erők rád való hatását. A mandala beavat a legmagasabb frekvenciába. Fogadd be a mandala áradó szeretetét és magas frekvenciáját. Ez a mandala a tudatodat fényesíti és a csillagkapu összeköt az isteni éneddel. Így tudsz majd fénnyel feltöltődni és feltölteni mindent és mindenkit, hogy magasabb szellemi beavatást kapjanak az általad közvetített fény segítségével."

Honnan a név?
Nemetona egy kelti istennő, nevének jelentése szentély, szent liget. Ő a védelmezője minden mágikus helynek, mint például a köröknek, ligeteknek, az ősi kelta ünnepi helyszíneknek. Szent helye Bath-ban, Angliában van, ahol ülve ábrázolják körbevéve három csuklyás figurával és egy kossal. Ez a három figura jelképezi a hármas istennőt, a kos pedig a férfi termékenységet. 
A kelta szent helyeket nemetonnak hívják. Fogalma nem anyagi, inkább jelképes helyet jelöl. Nyilván ez lehet földrajzi, de egy magát minden mástól megkülönböztető időpillanat, személy, egy "központ" gondolata is lehet. A kelták úgy gondolták, hogy az isteneket nem kell elzárni, elkülöníteni az emberektől, hanem a szabad embernek meg kell nyílnia az istenségek energiájának, úgy, hogy kölcsönhatás jöjjön létre. A nemeton ennek a szent találkozásnak a helye vagy pillanata, amely hatalmas energiakibocsátással vagy beáramlással történik meg. A druidák, akik a természettel és a mennyei (menny: "nem") erőkkel kapcsolatos ismereteiket össze tudták kapcsolni az intuíciójukkal, egy ilyen helyet nagy szakértelemmel, tudatosan választottak ki. Sokszor ez a kiválasztott szent hely egy fa (életfa) volt, általában tölgy. 

Jelentése számomra:
Szülés: energiakibocsátás, de lehet energiabeáramlás is (nemeton - szent találkozás a mennyel).
Nemetona: szent helyek védelmezője. Szent hely, nemeton, ahol a találkozás létrejön a földi és az égi valóval. Ezt az átlényegült pillanatot (születést, szülést, nőből-anya a gyermek világra jötte által) védeni kell és szentként kell rá tekinteni. Támogatni, segíteni, védelmezni kell!
Szülés: nem "szenvedés", hanem szent, áldott állapot, átlényegülés, aminek nem ágyhoz kötve, idegenek körében, szabályok és korlátozások szerint kéne történnie.

Röviden, hosszan, egyelőre ennyi. Igyekszem rendszeresen és sokat írni. A visszajelzésetekre, észrevételeitekre számítok. 

Legyen csodálatos, energiával teli napotok, hetetek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése