2015. november 5., csütörtök

Ki a dúla?

Ki a dúla?

Dúla – görög eredetű kifejezés, jelentése: segítő asszonytárs. Általában saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki fizikai, érzelmi és információs segítséget nyújt az anyának és párjának a várandósság idején, a szülés alatt és akár utána is, ha szükséges.

A dúla:
-meghatározó élménynek tartja a szülést, születést
-tisztában van a születés természetével
-megérti, elfogadja és támogatja az édesanyát, az ő érzelmi igényeit
-szülés alatt végig a vajúdó mellett marad megszakítás nélkül
-érzelmi és fizikai támogatást is nyújt, igény szerint
-segíti az anyát, igyekszik biztosítani az anya kényelmét
-objektív információnyújtással segít a döntések meghozatalában, de nem véleményez és semmiképpen sem erőlteti rá a saját elképzeléseit, véleményét az anyára és párjára
-támogatja az anya, az apa és a kórházi segítők közötti kommunikációt
-szükség esetén kiegészítheti a partner és a kórházi segítők által nyújtott gondoskodást
-támogatja a szülőpár döntéseit
-együttérző szerepet tölt be, meghallgat, bátorít, segít!
-különböző fájdalomcsillapítási technikákat mutat az édesanyának és párjának, amit esetleg az édesanya párja is tud alkalmazni a vajúdás során, légzéstechnika és testhelyzetek ajánlásával könnyítheti az édesanya fájdalmait, segíti a vajúdás haladását
-rugalmasan alkalmazkodik a változó igényekhez
-segítségével az édesanya elkészítheti szülési tervét
-segíthet az első mellre helyezésnél

Mit nem csinál a dúla?
-nem hoz döntéseket az anya és a párja helyett, tehát nem dönt helyetted
-nem erőlteti rád saját véleményét, meggyőződését
-nem akar rábeszélni vagy lebeszélni semmiről, elsősorban az anya igényei a legfontosabbak
-nem kardoskodik a kórházi személyzettel
-nem szól bele szakmai kérdésekbe a kórházban
-nem végezhet klinikai, kórházi tevékenységet, tehát nem mérhet vérnyomást, nem végezhet hüvelyi és egyéb más vizsgálatokat, nem ellenőrizheti a magzati szívhangot, ezek mind a kórházi személyzet, az orvos és a szülésznő kompetenciái
-nem pótolja az egészségügyi dolgozók, az orvos és a szülésnő munkáját, hanem igyekszik kiegészíteni azt
-ugyanakkor nem veszi át az apa szerepét sem

A dúla és a szülőpár közötti kapcsolat legjobb esetben már a várandósság idején megkezdődik, kölcsönös empátiára, bizalomra épül. A dúla kideríti, hogy mik az édesanya vagy párjának a szüléssel kapcsolatos elképzelései, vágyai, céljai. Esetleges kérdésekben más megvilágításban is átbeszélhetik a közelgő események alakulását, a dúla információval látja el őket a terhességgel, a szüléssel kapcsolatban, igény szerint más témákról is beszélgethetnek a szülőpár félelmeinek eloszlatása érdekében. A találkozások központi témája az édesanya és a baba elsődleges igényei, így a dúla tevékenysége ezekhez igazodik.

A gyermekágyas időszakban is segítheti az új családot, amennyiben erre van igény. Támogatja a szoptatást, segítheti az édesanyát a számukra kényelmes szoptatási forma megtalálásában, kialakításában. Segíthet a szülésélmény feldolgozásában, az anyai szerepbe való átlényegülésben.
Kik vehetik igénybe a dúlák segítségét?
Mindenki, aki úgy érzi, hogy szüksége van ilyen jellegű támogatásra.

Hol lehet dúla jelenlétével szülni?

1998-ban életbe lépett egészségügyi törvény alapján: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, [...]” Eszerint minden kórházban lenne lehetőség a dúlával történő szüléskísérésre, de általában ez mindig külön megállapodás kérdése. 

A következő bejegyzésben az eddigi tapasztalatok alakulásával foglalkozunk, amiből kiderül, miért lehet fontos az édesanya számára egy asszonytársi segítő. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése